Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövények eredetileg nagyon sokféle, különböző éghajlatú vidékről származnak, így igényeik is eltérőek. Ennek ellenére mindegyikük jól érezheti magát a kertünkben, ha fűszerspirált építünk. Maga az ötlet annyira zseniális, hogy akár a természet is megalkothatta volna, hiszen erre az alakzatra számos példa létezik.

Spirals-inspired-by-nature_wm.jpg

Ha a kertbe elsősorban azért szeretnénk egy kis vizet, hogy a madaraknak itatót biztosítsunk, ügyeljünk az elhelyezésére. Az általános szempontokon (rálátás, közvetlen napfény) kívül vegyük figyelembe, hogy a madarak a nyílt területet kedvelik, ahol a ragadozók - pl. a macskák - nem tudják észrevétlenül becserkészni őket. Néhány méterre az itatótól azonban szerencsés, ha rejtőzésre alkalmas bokrok nőnek. Ne tegyük olyan helyre az itatót, ahol gyakran mozgunk (játszósarok, grillező környékére, főbb közlekedési útvonalak mellé), figyeljük távolról az ott zajló életet.

madáritató2.jpg

Aki az előző cikken felbátorodva egy kis kerti tó építésén gondolkodik, ebben az írásban a tóépítés technológiai alapjaival ismerkedhet meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet, tervezzük meg, mekkora tavat szeretnénk építeni, és mennyire emeljük ki a környezetből. Jelöljük ki a tó és az azt övező támfal körvonalát. A készen kapható medrek formája és mélysége adott, azon nem tudunk változtatni. Ha mélyebb a meder, lehet, hogy félig kell a földbe süllyesztenünk, és a környékét feltöltenünk, hogy jól mutasson, egy sekélyebbet jobban ki kell emelnünk az eredeti talajszintből. Ha tófóliával dolgozunk, kedvünk szerint alakíthatjuk a formát és a méreteket. Mivel kis tavat készítünk, célszerű meredekebbre alakítani az oldalakat, különben nagyon kis víztérfogatot kapunk a felülethez képest. Ez pedig a tó vizének gyors átmelegedéséhez, és vízminőségi problémákhoz vezethet.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek