Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Biokertekben a gyümölcsfák közül a szabadgyökerűeket javasoljuk inkább, mert azok általában erősebbek. Ezeknek november az ültetési ideje, tehát nem vagyunk elkésve a tervezéssel.

Gyümölcsfáink többsége régi magyar fajta, amelyek könnyen megvédhetők biológia növényvédelemmel. Ahol ez sem elegendő, ott rezisztens külföldi fajtákat javasolunk.

Általában Mikulás napján indul a karácsonyfaszezon, így volt ez idén is. Most már látszik, hogy a általában maradtak a tavalyi árak. A faiskolások szerint a kiadásaik növekedtek, de a vásárló nem szívesen ad többet a fáért, hiszen karácsony táján a pénznek sok helye van. December első napjaiban főként az iskolák és az irodák vásároltak tekintélyesebb méretű fákat. A nagy, immár lakossági kampány jó egy hete tart, ott az 1-3 méteresek iránti kereslet a jellemző.

P1280098.JPG

A faiskolások szerint a vásárlással nem érdemes várni, mert december első napjai után úgysincs friss vágás, hiszen a portéka többségét már novemberben kivágták. Az idei kínálat zöme magyar fa, de tekintélyes mennyiség érkezik Dániából is. A jellemző árak nem változtak 1 év alatt: a meleg lakásban leveleit gyorsan elveszítő, viszont illatos luc méteréért nagyjából ezer forintot kérnek az árusok, míg az ezüstfenyőt ötezerért adják, a nordmann ára 6-7 ezer forint.

Erre a hétvégére - legalábbis szombatra mindenképpen - gyönyörű, már-már nyárias időt jósolnak, úgyhogy semmi okunk a szobában ücsörögni. A kertben is van még bőven tennivaló.

kaffeekraenzchen-03_img_308x0.jpg

- Most van itt az ideje fák és cserjék, sziklakerti növények, rózsák, tavasszal virágzó évelők és kétnyáriak ültetésének. A szabadgyökerű (földlabda nélküli) növények gyökereit egy kicsit kurtítsuk meg, a fás növényeket alaposan öntözzük be.

Az Erzsébet téri park

A Deák tér szomszédságában, a Bécsi utca, a József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Harmincad utca által határolt majdnem négyzet alakú tér a pesti belváros legnagyobb zöldterülete. A régi buszpályaudvar épülete (boldogult egyetemista koromban még Engels tér) tulajdonképpen kettéosztja a teret: az egyik rész a Gödör és környéke, a másik pedig a tényleges park.

A Gödör inkább építészeti szempontból érdekes, tündökléséről és hanyatlásáról már sokan, több fórumon értekeztek. Erre itt most nem is térnék ki. Bár hivatalos neve Gödör Erzsébet téri Kulturális Központ és Park, én ez utóbbit meghagynám a buszpályaudvar mögötti területnek. A növényzetet tekintve ezen a részen annyi az érdekesség, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út felé hárs- és tölgyfasor hivatott megszűrni a levegőt.


A Gödörben a Föld Napja alkalmából még májusban beültettek mindkét oldalon néhány a falra erősített faládát - egyfajta zöldfalat imitálva - de az eredményt látva nem biztos, hogy érdemes volt befedni az egyébként nagyon szép vörösmészkő-borítású falat.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek