Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gitárerdő a pampákon

Van, aki fákat vág(at) ki ilyen-olyan okból, más meg pl. minden gyerekének ültet egyet a kertben, hogy együtt nőjenek fel.

Mai történetünk is az ültetésről szól, még ha szomorú apropóból is. A helyszín Argentína, a történet kezdete pedig a 60-as évekbe nyúlik vissza, amikor a 28 éves bohém Pedro Martin Ureta és a 17 éves gyönyörű Graciela Yraizoz talákoztak. Gyorsan össze is házasodtak, bár környezetükben senki nem hitt abban, hogy a kapcsolat hosszú életű lesz.

article-2292155-18975C01000005DC-23_634x397.jpg

Történt egyszer, hogy Graciela egy repülőről meglátott egy farmot, mely felülről úgy nézett ki, mint a fejéshez használt vödör. Kitalálta, hogy az ő farmjukon meg lehetne egy erdő, mely a kedvenc hangszerét, a gitárt formázza. Addigra már született 4 gyerekük, a "pörgős" fiatalasszony ellátta a háztartást és - ahogy az egy farmercsaládban lenni szokott - erős hátországot teremtett férjének és a családnak. Lelkesen tervezgetett, férje pedig állandóan halogatta a kezdést.

Az alig 15 cm-es nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) általában március-áprilisban nyílik, de idén már nagyon korán lehetett találkozni vele, pl. a Mecsekben.

májvirág Mecsek.jpgFotó: Kóródi Barbara

A gyengén mérgező növény a boglárkafélék (Ranunculaceae) családját gyarapítja. A nyirkos lombos vagy vegyes erdők meszes, humuszban gazdag talaját kedveli, fenyves erdőkben nem találkozunk vele. Terjesztésében nagy szerepe van az erdei hangyáknak: a magokat beviszik a hangyafészekbe, ott leválasztják róluk a fogyasztásra alkalmas, fehérjében gazdag kis „nyúlványokat” (elaioszóma), majd a felesleges magot vagy kiviszik a fészekből, vagy ott helyben kicsírázik.

348px-Illustration_Hepatica_nobilis0_clean.jpg

A májvirág nevét háromkaréjú leveleiről kapta, melyek hasonlítanak a máj formájára. Paracelsus Szignatúratanából  tudjuk, hogy „nincs semmi, amit a természet ne mutatna meg, és a jelekkel megismerhetjük, ami a megjelöltben rejtve van.”- így nem csoda, hogy gyógynövényként elsősorban májbetegségeket kezeltek vele. Teáját ezenkívül epe-, vese- és hólyagbántalmak ellen fogyasztották, és a homeopátia ezen panaszokra alkalmazza ma is.

hepatica_nobilis.jpg

A levelek csak az általában kék, de néha rózsaszín vagy fehér virágok elnyílása idején, vagy azt követően jelennek meg, majd egészen a következő tél végén, kora tavasszal kihajtó új levelekig megmaradnak.

Mivel élőhelyére érzékeny, és a hangyák segítségével is csak lassan terjed, hazánkban is védett faj. Eszmei értéke 2000 forint. Ugyanezen okok miatt választották meg Németországban 2013-ban az Év virágának, így nagyobb figyelem övezi.

Aki otthon is szeretne májvirágban gyönyörködni, növényárudákban szokott lenni nagy virágú kerti változata. A fák, bokrok alatti árnyékos, télen enyhén nedves, nyáron inkább száraz, hűvös helyen érzi jól magát. Humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Páfrány, szagos müge és ibolya társaságába ültetve teljesen erdei hangulatot varázsolhatunk kertünkbe.

Magyarországon több élőhelyén is szerveznek virágnéző túrákat. Most hétvégén (szombaton) a zselici Almamelléken lesz kisvasutazással egybekötött májvirág túra, de az időjárás miatt talán érdemes előtte érdeklődni itt.

Forrás: Wikipédia

A magyar szemérmesen kolumbiai virágnak hívja (legalábbis hosszas kutakodás után is csak ezt találtam), de más nyelvek híven tükrözik e virág fő jellemzőjét: a spanyol Flor de Labios, az angol Hot Lips Plant vagy a német Heisse Lippen Blume egyértelműen kifejezi, miért tartják sokan a világ legerotikusabb virágának.

csókvirág.jpg

Halvány sáfrány

Pápáról elszármazott kedves kollégám hívta fel a figyelmemet a halvány sáfrányra (Crocus vittatus), melyet a hétvégén le is fotózott.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek