Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, kukákba gyömöszölni, vagy az erdő szélére cipelni a gyakran hatalmas mennyiségű őszi levelet, lekaszált füvet és a sokféle kerti szemetet. Aki végül rászánja magát, legjobb, ha ősszel kezdi. Ugyanis ilyenkor képződik a legtöbb komposztalapanyag: falevél, faág, fogyasztásra nem alkalmas gyümölcs és más terménymaradvány.

Az olyan hosszú őszön, mint az idei, a gyep még mindig adhat munkát. De ilyenkor már csak téli teendőkkel szabad bíbelődni. Ha az időjárás engedi, vagyis nem fagyos és száraz a fű, valamint szilárd a talajfelszín, akkor a legmagasabbra állított késekkel lehet még egyet nyírni. Ilyenkor a nyesedéket el kell távolítani: erre a legjobb a gereblyézés, ugyanis a gyűjtőkosarat aligha lehet használni, hiszen bármennyire száraz a fű, akkor is összeragad, és hamar eltömődik a szűk kidobó nyílás.

Télen a fagyott fű nehezen regenerálódik a járkálás helyén, azért a fagyos hónapokban, ha muszáj a madáretetőhöz vagy máshová rendszeresen járni, akkor használjunk más és más ösvényeket. Ha többször ugyanarra kell menni, vagy nehéz súlyokat cipelni, akkor tegyünk pallót a gyepre.

Kerti szemét - de hova?

A tavaszi kánikulában mindenütt megkezdődött a nyári növényszezon. Az évszakok legszebbike a kertekben takarítással indul, a lakásokban pedig az edényesek átültetésével. Mindkét esetben felmerül a kérdés, mi legyen a hulladékkal?

2Ez a szeméthalom egy budai téren éktelenkedik.jpgEz a szeméthalom egy budai téren éktelenkedik

Egyszerűbb a kerttulajdonosok helyzete, náluk ugyanis bővebb a lehetőségek tárháza. Az igazi megoldás a komposztálás, de ennek illatától sokan tartanak. A szűk társasházi kertekben nem is ízléses az ilyen szerkezet elhelyezése. De ettől függetlenül komposztálni hasznos.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek