Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, kukákba gyömöszölni, vagy az erdő szélére cipelni a gyakran hatalmas mennyiségű őszi levelet, lekaszált füvet és a sokféle kerti szemetet. Aki végül rászánja magát, legjobb, ha ősszel kezdi. Ugyanis ilyenkor képződik a legtöbb komposztalapanyag: falevél, faág, fogyasztásra nem alkalmas gyümölcs és más terménymaradvány.

Az ingatlanbérlés vitatott része a kert. Az a bérlő, akit nem érdekel a zöldekkel bíbelődés, elviseli a szörnyű állapotokat is. Így érdekes biológiai kísérletnek lehetnek szemtanúi a szomszédok, hiszen szemük előtt vadul vissza a kert; láthatják, miként lepik el hamar az özönnövények, hogyan válik a gondozott gyepből előbb rétszerű gazgyűjtemény, majd ezek az életerős növények hogyan szorítják ki a kultúrzöldeket. Jellemző az is, hogy a gondozatlanság áldozatokat szed. Cserjék vadulhatnak el, pusztulhatnak ki, vagy a tudatlanság miatt nemesként gondoznak terjengő lucernát, vaddohányt, vadszőlőt. Az ilyen eset kárt okoz a tulajdonosnak, kellemetlen a szomszédoknak, mert a szél hordja a gyommagvakat, a csalitos háborítatlan búvóhelyet nyújt a kártevőknek, kullancsoknak. Ilyesfajta látványért általában nem kell messze menni.

Ahogy a szomszéd bérlő a kertészkedést elképzeli: fű(gaz)nyírás kéthavonta, tudatlanságból meghagyott, később mindent elfoglaló pillangósfoltokkal

Bár mostanában szamócát eszünk eperrel és fordítva, a változatosság kedvéért azért veszünk néha banánt is. Igaz, nem magyar gyümölcs, de egész évben kapható, ráadásul nem is túl drága, főleg, ha meggondoljuk, hogy szőröstül-bőröstül felhasználhatjuk.

Konyhakertünk művelésekor sok munkát és energiát takaríthatunk meg, ha egyszerűen követjük a természet adta mintát. Az erdő talaját mindig borítja valami, ha az ágyásokat betakarjuk, kertünknek is tápanyagdús, finom szerkezetű lesz a talaja, akárcsak az erdőé.

Májusi özönvíz

Idén is bebizonyosodik, igaz a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér. Persze az is biztos, hogy a szabadföldi szamócások nem örülnek, de mi vásárlók sem, mert ezen a héten az eső áztatta ágyások termése biztosan elrothad. A hiány pedig megint áremelést hoz, pedig éppen zuhanni kezdett az eper ára.

eperkosár.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek