Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Pál időjárás

Január - Boldogasszony hava

4. hét:

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hová tart a kajszi ára?

Kajsziszezon: meddig eshetnek az árak?

A meleg időjárás megtette hatását, sorra kezdenek érni a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Jelenleg a kajszibarack érik intenzíven, a nagybani piacokon már kapható a hazai termés. A jelenlegi árak az előző 3 év átlagától nem térnek el. Kérdés - ha folytatódik a trend - meddig csökkenhet a lekvárnak és pálinkának is elsőrangú gyümölcs ára a piacokon?

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

 - július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akinek még nincs tele a konyhakertje vagy a terasza, balkonja, a hétvégén különleges és ritka zöldség- és fűszernövény-palántákat szerezhet be az ELTE Füvészkertben. 

palánta program Füvészkert
Valeyrac Exotics küldetésének tekinti,  hogy a hazánkban elfeledett, valamint a világ más tájain ismert, de itthon nem elterjedt élelmiszer-, gyógy- és fűszernövényeket kipróbálják, hasznosítsák, és elterjesszék a Kárpát-medence kiskertjeiben is. Alapítói őstermelőkként maguk is termesztik ezeket a növényeket. Van közöttük növénybiológus kutató, szakképzett kertész és geográfus is, mégis műkedvelőként, saját kiskertjeikben a legnagyobb alapossággal és figyelemmel gondozott és előállított szaporítóanyagokat kínálnak. Kertjeik az Alföldön és a Gödöllői-dombság területén találhatók, így a náluk beszerezhető fajtákat többféle HAZAI talajon és mikroklímán is kipróbálták. Vetőmagjaik csíraképességét rendszeresen tesztelik. Kizárólag szabad beporzású illetve tájfajtákkal foglalkoznak. Tehát a tőlük beszerzett növények az adott fajta tulajdonságait figyelembe véve otthon is szaporíthatók, növényeik további generációk során is megőrzik fajtajellegeiket.

A hétvégén több mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövényt ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők. A szakértők növénygondozási tanácsokat és praktikus ötleteket is adnak. 

Előadások:

Szombat, 10:00 : Bihari Balázs - dr. Halász Krisztián: "Minden, amit a konyhakertünk elbír."

Vasárnap, 10.00: dr. Halász Krisztián - Bihari Balázs: "Babok és rokonaik - 2016. a hüvelyesek éve

Helyszín: ELTE FÜVÉSZKERT, Budapest, Illés u. 25.

Nyitvatartás: 9-17 óráig

További infók itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ha valakinek (nekem) még nem sorakoznak az ablakpárkányon katonás rendben a paradicsompalánták, ne csüggedjen, nem késett le semmiről. Az alábbi módszer már többször szembejött a világhálón, de idén koktélparadicsommal ki is próbálom, lesz, ami lesz. Pl. ilyen...

paradicsom palánta magvetés gangkert

Nem kell hozzá más, mint egy-két szimpatikus paradicsom, amelyekből szívesen látnánk többet is a nyár folyamán, egy nagyobb cserép és virág- vagy kerti föld.paradicsom palánta magvetés gangkert

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek