Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Margit régi népélet naptára időjárás negyvenes nap
Antiochiai Szent Margit

Július - Szent Jakab hava

28. hét:

- július 13. (Antiochiai Szent Magit): Mérges vagy Pisis Margit napján gyakori a rossz idő, jégverés, záporeső, zivatar, ami mind veszélyes ilyentájt; vagy elveri a termést, vagy akadályozza az aratást. Ha ilyenkor nagy a szárazság, Margithoz könyörögnek esőért. Negyvenes nap is: ha e napon viharos, esős az időjárás, 40 napig ez várható. (Más források szerint mindez július 20-ára vonatkozik).

A sárgadinnye negyedik kapálását margitolásnak hívják.

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Vessetek retket!

A retek (Raphanus sativus subsp. sativus) az egyik leghálásabb zöldségféle a veteményesben: az évszaknak megfelelő fajta kiválasztásával kora tavasztól őszig vethető, nem túl igényes, és ahogy a "hónapos" jelző is mutatja, néhány hét után szüretelhető. Nevét a latin radix=gyökér szóból kapta. Bár pontosan nem tudni, vélhetően Ázsiából származik, a Wikipédia szerint Európába Marco Polo hozta be Kínából. Először a francia konyha fedezte fel magának, aztán egész Európát meghódította a friss ropogtatni való.

Az Árpád-hídhoz közel eső szikla- és japánkert a Margitsziget mindig is közkedvelt része volt. A 19. században, amikor Magyar György akkori főkertész az egészet megálmodta és létrehozta, rendkívüli dolognak számított, de manapság is kuriózum. Főleg, amióta a nyár folyamán felújították (Főkert) és szeptemberben a nagyközönségnek is átadták.

Krizantém

Az ősz egyik legszínpompásabb és legváltozatosabb virága a krizantém (Chrysanthemum). Sokan temetővirágként gondolnak rá, pedig nem csak a sírokat, hanem kertünket, erkélyünket is díszíthetjük vele.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek