Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fura halloween-növények

Ahogy közeleg All-Hallows-Even, azaz a pogány eredetű Halloween éjszakája (október 31.), mindenhol töklámpás-készítési ötletekbe, faragási útmutatókba botlunk. E nappal kapcsolatban - akár megtartjuk, akár nem - mindenképpen eszünkbe jut az ördög, a pokol, a szellemek, boszorkányok, kísértetek, akik ezen az éjszakán összezavarják az élőket, és persze a hiedelmekhez kapcsolódó állatok: pókok, denevérek is.

A természet szerencsére e napon sem hagy cserben bennünket, hiszen jó pár növénnyel megteremthetjük a halloween-i hangulatot. Nézzünk néhány példát:

ÖRDÖG

ördögnyelv.jpgTüskés anyósnyelv

Több növény nevében is megbújik az ördög. Az angolban "devil's thorn"-nak (ördögtövis) nevezett Solanum pyracanthum viszont magyarul tüskés anyósnyelv, ki tudja, miért… Mindenesetre a növény színe gyönyörű, tüskéi pedig ijesztőek, így jól illenek az alkalomhoz. Ha a májusban vetett magról nevelve megmarad, kb. ilyentájt már akár 2 méteres is lehet. Termése enyhén mérgező.

Közeleg a Halloween, sokan már lelkesen faragják az erre a célra szolgáló nagy narancssárga tököket, mások meg azon fanyalognak, minek nekünk megint egy amerikai ünnep, van nekünk így is elég. Pedig a töklámpás készítés nálunk sem volt ismeretlen: öregek mesélik, gyerekkorukban aratáskor a földeken maradt sütőtökökből ők is faragtak vicces fejeket.

tökmező.jpg

Így vagy úgy, az tagadhatatlan, hogy a narancssárga tökök magukban vagy az ősz egyéb színpompás terméseivel, leveleivel kiegészítve nagyon szép látványt nyújtanak kint és bent. Ezért mindenképpen érdemes kihasználni az ilyenkor jellemző tökdömpinget egy kis díszítésre.

díszes ősz.jpg

A sorozat következő tagja is Halloweenhez kötődik, akárcsak a pók és a tök, hiszen ezek mellett a denevér az ünnep egyik legismertebb szimbóluma. A denevérek (vagy bőregerek) az egyetlen repülni tudó emlősök. Mellső végtagjukon az ujjak jelentősen meghosszabbodtak, és hártya van közöttük valamint a törzsük között, amellyel képesek a vitorlázórepülésre. A földön a denevérek esetlenül mozognak.

Méretük szerint két csoportba oszthatjuk őket: nagydenevérekre (repülőkutyák) és kisdenevérekre. A nagydenevérek többsége gyümölcsökkel táplálkozik, és a trópusi éghajlaton él, míg a kisdenevérek többnyire rovarokkal táplálkoznak.

Indiai repülőkutya

Töklámpás Fesztivál

Tegnap este töklámpások lepték el a Hősök terét. A 19 órára meghirdetett Töklámpás Fesztiválra meglepően sok alkotás érkezett, már a fenti időpontban alig volt hely a Milleniumi Emlékmű talapzatán.

Most még kicsit borult az ég, de a hétvégére túlnyomórészt napos időt jósolnak, úgyhogy használjuk ki az utolsó kerti simításokra.

- A hét folyamán lehullott leveleket és gyümölcsöket gereblyézzük össze és tegyük a komposztra.

- A fák és cserjék alatt megmaradt lomb téli védelmet nyújt, mulcsrétegnek is alkalmas, és jó menedékhely a hasznos rovaroknak, pl. a futóbogárnak.

- Időben ürítsük le a vízvezetékeket. A kerti locsolótömlőt is védjük a fagytól, nehogy merevvé és törékennyé váljon.

- A talajt ásóvillával lazítsuk fel, és a durva rögöket hagyjuk egyben. A téli fagy tavaszra finomszemcsés földdé alakítja.

- A felkupacolt rózsatöveket fedjük be rőzsével.

- A káposzta, a karfiol, a póréhagyma és a mángold ellenállnak a fagynak, nem kell értük aggódni.

- A téli araszoló ellen tegyünk enyves gyűrűt a fákra. Október és március között a hasznos rovarokra veszélytelen ez a megoldás.

Bár Halloween október 31-én lesz, már ezen a hétvégén sok rendezvény e körül forog.

A Budapesti Állatkertben október 29-től november 6-ig a csúnyácska állatok kerülnek a középpontba. Minden jelmezben érkező, 14 év alatti gyereknek ingyenes a belépés. Részletek itt.

Szombat este a fővárosi Hősök terét ellepik a töklámpások. 19 órától kezdődik a Töklámpás Fesztivál, melynek mottója: "Tököt hozz, ne légy töketlen!" A saját készítésű töklámpással nyerni is lehet, ezenkívül mindenki vigyen legalább 1 konzervet a rászoruló gyerekeknek!

Szép hétvégét!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek