Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A rendes kertész már vetéskor megjelöli a sorok végén, mit hova vetett, de sokan úgy gondolják, a kikelő növénykéket simán felismerik. Gyakorlottaknál ez talán így is van, de a biztonság (és a kerti dizájn) kedvéért még most sem késő áttekinthetővé tenni a veteményest. Ehhez gyűjtöttem néhány könnyen megvalósítható ötletet, amelyeket egy este vagy egy esős délután alatt simán elkészíthetünk.

sorjelölő veteményes DIY május
Jól jöhet a törött virágcserép

Virágos térelválasztó

Most, hogy a kerti virágágyásaink kezdenek kifogyni az ötletekből, meg a kertész is egyre többet tartózkodik bent, mint kint, itt az alkalom, hogy egy kis életet vigyünk a lakásba. Mármint a szobanövényeken túl.

Remek tippet találtunk a cél elérésére: a képen látható térelválasztó könnyen elkészíthető, a virágok tetszés szerint cserélhetők, és az egész tákolmány akár a falra is szerelhető.

Nem kell hozzá más, csak

  • - egy drótháló (amit magunk is meghajlítgathatunk),
  • - néhány mutatósabb kő az aljára, hogy a térelválasztó ne függönyként lebegjen a szobában,
  • - tetszőleges számú kémcső,
  • - zsákvászon és szalag a kémcsövek beborításához és rögzítéséhez,
  • - virág

A képen inkaliliomok díszítik a rácsot, de tetszőlegesen variálhatjuk a látványt akár még nyíló kerti virágokkal, akár csokorban már elég olcsón kapható rózsával vagy gerberával. És mire észbekapunk, már itt is a tavasz...

Ötlet

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szerencsés, akit nem szeretnek a szúnyogok, és meleg nyári estéken nyugodtan ücsöröghet, beszélgethet a szabadban. Én ilyen vagyok, a gyerekekre cserében azonban sormintát szúrkálnak ezek a mohó nőstények.

Korábban már írtunk itt néhány növényről, amelyekkel védvonalat építhetünk ki az ücsörgés helye körül. Ha ez nem lenne elég, a biztonság kedvéért gyorsan összedobhatunk néhány szúnyogriasztó gyertyát.

Formás kis üvegekbe tegyünk mentát/rozmaringot/levendulát/citromfüvet, töltsük fel vízzel, tegyünk a tetejére ctrom- és vagy lime-szeleteket, és biztos, ami biztos, csepegtessünk rá egy kis citronellaolajat. A végén jöhet az úszógyertya, majd várjuk a hatást. 

Ha úgy érezzük, hogy az így nem elég, magunkra is cseppenthetünk az illóolajból. A szúnyogok elvileg utálják a citronellaillatot. Ha egy-egy példány mégsem tud erről a tulajdonságáról, legalább jó illatúen töltöttük az estét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az újrahasznosítás reneszánszát éli, szinte bármi új életre kelhet a környezetünkben. Arról már többször volt szó a blogon, hogy ültetni bármibe lehet: régi bögrébe, konzervdobozba, lyukas teáskannába, tésztaszűrőbe, megunt bútorokba. Így van ez a tönkrement gumiabroncsokkal is: némi szépítgetés után a kertben több szerepet is kaphatnak.

Tusolót minden kertbe!

Az utóbbi napok-hetek trópusi időjárását leginkább csak légkondis helyen, vízben vagy annak közelében lehet(ett) kibírni. A kert is csak piheg a hőségben és hálás, ha egy-egy nagyobb adag vízzel frissítjük fel. Ugyanez kijár a kertésznek is!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek