Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

október pásztorünnep szüret időjárás

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

- október 20. (Vendel): Szent Vendel a 7. században élt ír királyfi volt, aki miután egy ideig remeteként élt, elszegődött egy birtokoshoz nyájat ellenőrizni. Ezért lett a pásztorok védőszentje. Névnapján sok helyen tartottak pásztorünnepeket. E napon nem fogták be a jószágot és vásárra sem hajtották.

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent felszedni, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

Időjósló nap is: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz a tél is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Legalábbis Hollandiában. Szerencsés, aki a hétvégén éppen Amszterdamban járt, mert a Dam téren hatalmas tulipánkertbe csöppenhetett. Most tartották ugyanis a Nemzeti Tulipán Napot (National Tulip Day), mely eseménnyel minden évben kezdetét veszi az április végéig tartó tulipánszezon.

Most nem egy újfajta burgonyáról, de még csak nem is valami jó kis receptről szólunk, hanem a rózsaszaporításról.

DSC_0921.JPG

A dugványkészítés nem nagy ördöngösség, még városi, ámde telektulajdonos nagymamám is gyakran csinálta. Igaz, ő nem kerített nagy feneket a kertészkedés tudományának. Ahogy már valahol a blogon régebben említettem, vetni úgy vetett, hogy kiszórt egy marék magot, majd amikor kikeltek, a hasonlókat csoportosítva ültette össze. A szőlőt mindig szemmagasságban vágta le, mintha sövény lenne, mégis neki volt a legszebb termése az utcában.

Kell-e nekünk Valentin?

Idén is elérkezett a sokak szerint "fújmármegintegyamerikásbaromságminekeznincsennekünkelégmagyarünnepünk" Valentin-nap. Rendben, hagyjuk Valentint, nézzük meg, mit kezdhetünk Bálinttal! Nos, ha egy kicsit utánanézünk, hamar kiderül, hogy bizony nem ördögtől való ez az ünnep (sem).

vali2.jpg

A szegfű

Emlékszem, gyerekkoromban mindig szegfűcsokrot kaptak a tanárok pedagógusnapon, szegfűvel köszöntötték fel az aktuális névnapost a vendégek, szegfűvel a kezünkben ballagtunk érettségi előtt, de még a képeslapokon is szegfű virított, amiken boldog szülinapot kívántak nekünk. Minden állami ünnepség kötelező kísérője is volt, talán ezért jutott eszembe éppen ma...

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek