Ne tévesszen meg senkit a cím, a Kapanyél továbbra is elsősorban a növénybarátok blogja, de néha a kertésznek is enni, sőt főzni kell. Az előző poszt a bizonyíték a kakukkfű étvágygerjesztő hatására: miközben írtam, gyorsan el is döntöttem, hogy ebédre a saját találmány tonhalas tészta lesz jó sok kakukkfűvel.

Ennél egyszerűbb és gyorsabb ételt nem ismerek, bátorságot ad annak is, aki amúgy nem sűrűn jár a tűzhely közelében. A „recept” egy „jajmitfőzzeknincsitthonsemmi” alkalmával született, amikor szinte tényleg csak ezeket a hozzávalókat találtam:

- 2 dkg vaj

- 2 dkg liszt

- 2 dl tej

- 1 kis dobozos tonhalkonzerv

- 10 dkg spagetti vagy szarvacska tészta (vagy ami van)

- 1-2 gerezd fokhagyma

- só, bors, kakukkfű

- reszelt sajt

Amikor a tésztát a forrásban lévő vízbe szórtuk, ráérünk elkezdeni a mártást.

Tehát amíg fő a tészta, a vajból, lisztből és tejből besamel (azaz fehér) mártást készítünk. Belenyomjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, hozzákeverjük a tonhalat, alaposan megszórjuk kakukkfűvel, és kész. Azt mondják, a kakukkfű túl nagy dózisban halálos is lehet, de szerencsére annyit nem tudunk szórni a szószba.

Ennyi idő alatt a tésztánk éppen el is készül, úgyhogy azon nyomban összekeverjük a mártással. Ételünk már így is tökéletes, de ha történetesen van otthon egy kis olajban eltett szárított paradicsom, meg reszelhető sajt (parmezánnal a legfinomabb, szerintem), akkor már nem is találunk jelzőket az ebédünkre. Friss kakukkfűággal díszítjük, melynek levélkéit természetesen szintén rámorzsoljuk a tésztára, amikor már kigyönyörködtük magunkat.

Én már be is faltam, most várom a hatást, mert bár elég bátor vagyok, még köhögök és fáj a torkom.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!