A vízhiány világszerte egyre több gondot okoz - ám míg mi, emberek aggódva igyekszünk megoldást találni a problémára, a növényvilág már rég kifejlesztette tökéletes prototípusait, a szukkulenseket vagy pozsgás növényeket.

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2016. szeptember 9. és 11. között rendezi meg az Őszi Kaktuszkiállítás és Vásárt, ahol a rendezvény fókuszában idén Afrika pozsgásai lesznek.

szukkulens kaktusz Füvészkert kiállítás
Sarcocaulon multifidum

 

A legismertebb pozsgások a kaktuszok, melyekkel minden kontinensen találkozhatunk, Afrikában azonban különlegesen változatos arcát mutatja ez az egyedülálló növénycsalád.

A Kanári-szigetek bennszülött flórája például a szigetcsoport minden szigetén más és más, csak ott előforduló fajoknak ad otthont. A kontinens másik szegletében, Fokföld növényvilága önmagában annyira bámulatos, változatos és egyedülálló, hogy az itt honos növények jelentős része sehol máshol nem fordul elő a Földön.

szukkulens kaktusz Füvészkert kiállítás
Brachystelma foetidum

Afrika szukkulensei között találunk apró, pár centiméteres parányokat és hatalmas, fákká fejlődő óriásokat, gömböket, palackokat, a földfelszín alá rejtőző ablakos növényeket és tövisekkel-tüskékkel felvértezett marcona példányokat.

szukkulens kaktusz Füvészkert kiállítás
Ipomoea oenotherae

Az esemény látogatói megismerkedhetnek e csodás növényritkaságokkal, valamint kedvükre válogathatnak több hazai kaktuszkertész eladásra kínált növényei közül.

szukkulens kaktusz Füvészkert kiállítás

Programok:

- szeptember 10. – 10.00 óra:  A kiállítás szakmai megnyitója

- szeptember 10. – 11.00 óra: szakmai előadás Afrika szukkulenseiről; előadó: dr. Solti Ádám, a Kaktusz-Világ főszerkesztője

A kiállítás és vásár ideje alatt szombat – vasárnap játékos gyermekfoglalkoztató várja a legkisebb látogatókat!

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest, Illés u. 25, 1083

Időpont: 2016. szeptember 9-11.

Nyitvatartás: 9-17 óra között

Aki pedig szeretne ingyen belépőket nyerni, játsszon velünk! Az alábbi kérdésre helyesen válaszolók között 5 páros belépőt sorsolunk ki. 

Melyik kontinens pozsgásai lesznek az idei kaktuszkiállítás főszereplői?

1. Ausztrália

2. Afrika

3. Dél-Amerika

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk.

Beküldési határidő: 2016. szeptember 7. (szerda), 24.00 óra

A nyerteseket e-mailben értesítjük.

Jó játékot!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez