Reggeli közben jó, ha növényeinkre is gondolunk. A kávézacc jótékony hatásairól írtunk már a blogon, hasonlóan hasznos a teafű is, de az igazán gondos kertész külön teát készít növényeinek.

A legújabb kertészőrület a komposzttea, amely tulajdonképpen a virágos növények, a zöldségek és a szobanövények folyékony tápoldata.
A komposzttea tápanyagban gazdag, természetes adalékanyag, amelyet érett komposzt beáztatásával nyerünk. Ez valódi biotápoldat, amelyet egész évben bármikor adhatunk a növényeknek.
Legnagyobb előnye, hogy mi magunk is elkészíthetjük érett komposztból, az egyetlen megkötés, hogy a komposzt már annyira érett legyen, hogy könnyen szétessen összetevőire: sötét legyen, az állaga durva szemcsés, földnedves tapintású, az illata pedig az erdőtalajéra emlékeztessen.
Ha még nincs ilyen állagú komposztunk, akkor ássunk a komposztláda mélyére, hiszen a legalsó rétegek valószínűleg már megfelelnek a célnak.

Miért érdemes komposztteát alkalmazni?
1. Gyorsítja a növény fejlődését. A komposztteában található tápanyagoktól a zöldségek levelei zöldebbek, nagyobbak, a virágok szebbek, a terméshozam pedig bőségesebb lesz.

2. Pótolja a növény és a talaj tápanyag-tartalmát. A gyorsan felszívódó tápanyagokat a növény a levelén vagy a talajból szívja fel. Ha komposztteát permetezünk a növény levelére, akkor nem hagyunk teret a patogén gombáknak, így azok nem, vagy sokkal kisebb mértékben károsítják a növényt.

3. Hasznos szervezeteket juttat a növényre. A mikrobák javítják a növény védekezőképességét. Ha több hasznos szervezet él a talajban, akkor a növények erősebbek, ellenállóbbak lesznek. A teában található mikrotápanyagokat a növény könnyen felveszi.

4. Javítja a növény betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Egészséges egyensúly jön létre a talaj és a növény között, növelve ezzel a növények ellenálló képességét a különféle kártevőkkel és betegségekkel szemben. A komposztteával kezelt növény legyőzi a betegségeket, a tea csökkenti a növényvédő szerek és más vegyi anyagok káros hatását; gyorsabban fejlődik a növény.

5. A komposztteával kiválthatók a káros vegyszerek a kertben. Talán ez a komposzttea legnagyobb előnye, hiszen így kevesebb vegyszerre lesz szükség, amely elpusztítja a kert élővilágát, szennyezi a talajt, és káros az emberre is. A komposzttea ugyanakkor sohasem égeti ki a növények levelét vagy tövét, ezzel együtt pénzt is takaríthatunk meg.

6. Környezettudatos kertészek leszünk. A komposzttea alkalmazásával kevesebb káros anyagot használunk fel, így sokat teszünk környezetünk védelmében.

A komposzttea elkészítése hat lépésben


 

 

 

 

1. Egy 20 literes vödörbe tegyünk egy nagy lapát érett komposztot (kb. 1/3 vödör).

 

 

 

 

 

2. Öntsük tele a vödröt vízzel. (lehetőleg ne vezetékes vízzel, a legjobb az esővíz, de a kútvíz is megteszi)

 

 

 

 

 

3. Hagyjuk a keveréket állni három-négy napig, közben időnként keverjük meg.

 

 

 

4. Szűrjük át a keveréket szűrőkendőn vagy laza szövésű textílián. A fennmaradó szilárd anyagot tegyük a kertbe az ágyásra, vagy vissza a komposztra.

5. Az átszűrt folyadékot annyi vízzel hígítsuk, hogy a színe a gyenge teáéra emlékeztessen (kb. 10 :1 arányban kell hígítani)

 

 

 

 

6. A komposztteát azonnal használjuk fel, öntsük a növények tövéhez.

A zsenge vagy dézsás növényekhez ezt a teát tovább hígíthatjuk.

 

 

 

 

 

Fák, cserjék vagy erős, ellenálló növények esetében a teát közvetlenül a növények tövéhez önthetjük.

 

 

 

 

 

Levélpermetként is felhasználhatjuk, ehhez 1/8 ek növényi olajat vagy folyékony mosogatószert adjunk 4 l komposztteához, hogy megtapadjon a leveleken.

 

További ötletek a komposzttea minőségének javításához:

- Jó minőségű, érett komposztot használjunk. Az éretlen komposzt veszélyes kórokozó gombákat is tartalmazhat, a túlérett komposzt tápértéke viszont kisebb lehet. A zöldtrágya és a komposzttea nem ugyanaz! A zöldtrágyalé (pl. csalánlé) szintén tápanyagban gazdag, de nem lehet olyan széleskörűen alkalmazni, és a tápértéke sem kiegyensúlyozott.

- A kiváló minőségű komposztból a hígabb kivonatot akár egy óra alatt elkészíthetjük, a töményebb változat elkészítése legalább egy hétig tart. Átlagosan 24-48 óráig áztassuk a komposztteát. Amint elkezd erjedni, szűrjük le, és adagolhatjuk a növényeknek.

- Kutatások kimutatták, hogy a tea levegőztetésével és cukor hozzáadásával (tökéletesen megfelelő a természetes melasz) még jobb lesz a végeredmény. A levegőztetés azért fontos, mert elősegíti a hasznos szervezetek szaporodását és az erjedést. Az áztatás ideje alatt időnként egyszerűen keverjük meg az oldatot.
Adhatunk a teához porított tengeri hínárt, ettől a komposzttea még ideálisabb növényi tápoldat lesz.

A kijuttatás módja és az időjárás


Pumpás permetezővel hatékonyabb, mert a szivattyús permetezőket a folyadék könnyen eltömítheti. Mivel a jótékony mikroorganizmusok kényesek, azért lehetőleg ne nagynyomású permetezővel juttassuk ki a növényekre. Ha a permetezés után egy-két napon belül esik, akkor érdemes megismételni a kezelést. A permetezést olyan időpontban végezzük, hogy a nap ne perzselje meg a leveleket.

Forrás