A szomszéd házat bérlő asszony mondta, ha nem tetszik a kertje előtti utcarész az arra sétálóknak, menjenek át a szemben lévő járdára. Bizony az ezen a részen járó magasabb termetűeket búbolta a kihajló ringló, amely nyáron potyogott, és ilyenkor sikamlós ragaccsá vált a járda. Ha nem figyeltek, a ház előtt megtépte ruhájukat a drótfonaton kibúvó ezüstfa. Méteres gaz éktelenkedett az úttest mellett. Utcánk fura zöld szigete volt ez az ötvenméternyi rész, amelyet évente egyszer az önkormányzat napszámosai lenyírtak, vagy néha valamelyik szomszéd, akinek bántotta a szemét a rendetlenség, áttolta a gazon a fűnyíróját.

Valamiféle fóbiájuk lehetett a kertészkedés, mert az amúgy rendes házaspár sem saját kertjét, sem az utcai részt soha nem ápolta, s ha valaki elvégezte helyettük a kinti munkát, akkor köszönet sem járt érte.

A kertvárosi részeken sétálók már megszokhatták, hogy a közösségi akarat kevés helyen érvényesül, általában ahány ház, annyiféle utcai kert. Kevés az olyan utca, ahol valamiféle összhang alakult ki a szomszédok között. Pedig az egész környéket felértékelné, ha közös elképzelés szerint telepítenék a ház előtti miniparkokat.

Az egyik, nem éppen kellemetes nyári időtöltés az ingatlan körülötti részek, az itt élő növények rendbe tétele. A jobb érzésű tulajdonos számára természetes, hogy kertje nem a kerítéséig ér. A kutyapiszoktól kezdve a különféle eldobált szemétig sok minden található a kerítések tövében, az úttest és a járda közötti sávban. Nem nagyon érdemes várni elhordásukkal, mert, aki nem tudná, a piszok piszkot szül. Vagyis a kupac csak gyarapodik. Az is megfigyelhető, hogy a rendben tartott kertelőn talán nem szemetelnek annyit, s a kutyatulajdonosok is elrángatják onnan szemük fényét, ha éppen guggolni készülődik.

Nem szabad azonban megfeledkezni a kerítésen átnyúló sövényekről és a kertből kihajló faágakról sem. A sövényeket kora tavasszal érdemes először metszeni, utána többször szükség van a korrekcióra. A kajla, kiálló, vagy az utcára kinőtt hajtásokat érdemes levágni. Az utcai metszésnél fontos lenne szem előtt tartani, hogy 240 cm magasságban a járda teljes szélességét illik növénymentesen tartani. Az utcai sorfák is hálásak, ha valaki időnként létrára mászik és a sűrű ágak közül néhányat kifűrészel.